– Honlapkészítés, keresőoptimalizálás

12 ok, amiért nem sikeres egy honlap

Mi a sikeres honlap titka? Nem mondhatunk teljes bizonyosságokat, viszont azt tudjuk, mi az, ami nagy valószínűséggel akadályoz a sikerhez vezető úton. Írásunkban a tapasztalataink szerint legsúlyosabb és leggyakoribb eseteket tettük közzé, hiszen senki sem öncélúan önmagának készíttet honlapot, hanem a vásárlói, ügyfelei, látogatói számára.


1. Honlapkészítés valódi szakértelem nélkül

A vízvezetékszerelést sem bízzuk villanyszerelőre, miért bíznánk hát a honlapunk elkészítését egy hozzá nem értő emberre vagy csapatra? A kérdés logikus, azonban a tapasztalat mégis az, hogy a vállalkozók bátran készítettnek honlapot a cég inforamtikusával, a főnök ismerősével, vagy egy fillérekért dolgozó, de komolytalan önjelölt webdesignerrel, akik természetesen nem rendelkeznek sem megfelelő ezirányú tapasztalattal, sem referenciákkal. Az így született weboldalak általában hemzsegnek az orbitális hibáktól, amelyekből egyenesen következik aztán a sikertelenség.


2. Megrendelő által tervezett honlap

A leendő honlaptulajdonosok előszeretettel állítják össze weboldaluk szerkezetét, elvárásukban innen-onnan hozott design elemeket, technikákat ollóznak össze. Nem is sejtik azonban, hogy ezzel éppen ők maguk ronthatják el az amúgy hasznos, szakértő által készített weboldalt. Egy megrendelő lehet saját szakmájának kiemelkedő képviselője, azonban a webes szakterületekhez nem ért, ezért jobb, ha ezt teljes egészében szakértőkre bízza, de legalábbis meghallgatja és elfogadja annak tanácsait. Ezért a legalapvetőbb információkon és a tartalomi megadásán túlmenőleg ne állítsa össze leendő weboldalának arculatát, szerkezetét, egyéb elemeit. Ha megtalálta a megfelelő szakembert, bízzon meg benne és hagyatkozzon annak szakértelmére. Így születhet valóban jól átgondolt, sikert hozó honlapja.


3. Flash, izgő-mozgó, animált, csillogó-villogó oldal

A flash oldalaknak, bár kifejezetten látványosak lehetnek, rendkívül sok hátrányuk van, ami miatt a flash, mint az internet jövőjének szánt technológia, mára már kiszorult a trendből és szinte minden webes szakember számára.

SikertelenségA flash oldalak legjellemzőbb hátránya, hogy az ilyen oldalakban a keresők nem képesek keresni, ezért gyakorlatilag az ilyen oldalak elvesztik az összes Google-on át érkező látogatót. Az animált látványos flashek egyrészt rendkívül drágák, másrészt pedig megvan az a hátrányuk, hogy bár először igen látványosnak tűnhetnek, második, harmadik megtekintésnél, már kifejezetten idegesítik a látogatót. Nem is beszélve arról, hogy szöveges tartalmuk nem használható, nem működnek jól együtt más technológiákkal, bármilyen apróbb átszerkesztés is vagyonokba kerül, egy lassabb internetkapcsolat, vagy régebbi számítógép esetén pedig szinte használhatatlanok.

Ráadásul a modern felhasználók közül sokan alkalmazzák a Flashblock-ot, ami megakadályozza, hogy bármilyen flash formátumú tartalom megjelenjen a képernyőjükön, márpedig így a honlapunk számukra csak egy fehér téglalap lesz.


4. Elhibázott marketing

A marketing egy nagyon érdekes terület. Meg lehet tanulni, rá lehet érezni, de lehet vele évtizedeket is foglalkozni valódi eredményesség nélkül. Rendkívül sok, önmagának ellentmondó elmélet létezik, mégis nagyon gyakori hiba, hogy egy-egy elméletet, egy-egy stratégiát teljesen lemásolva követnek. Ezek az elméletek külföldön, javarészt az USA-ban születtek. Mivel teljesen más társadalom számára lettek kitalálva, mint a magyar, ezért sokszor siralmas eredménnyel használhatók itthon. Mielőtt egy hazai weboldalt marketing szempontból megtervezünk, logikusan át kell gondolni, hogy elsősorban milyen célcsoport számára készülünk, mivel tudjuk őket megfogni, érdeklődésüket és főleg bizalmukat elnyerni.


5. Túl általános, unalmas tartalom

A honlapok lényege, hogy felkeltsük az oda látogató emberek figyelmét és ott is tartsuk őket, és a legjobb, ha visszatérő vendégeinkké válnak. Ennek érdekében adnunk kell arra, hogy az alapvető információk egyértelműen láthatóak legyenek és a fölösleges tartalmat a lehető legminimálisabbra szorítsuk.

Gyakori hiba, mikor egy weboldal megrendelője azt hiszi, hogy a cége érdekli a látogatót, pedig egyáltalán nem érdekli. A megrendelő legtöbbször el sem tudja képzelni, mennyire nem. Sokkal inkább a termék illetve a szolgáltatás, amit a cég kínál. Ezért, ha nem fogjuk meg első pillantásra valami lényegessel, valószínűleg kattint is a bezárás gombra.


6. Szokatlan és öncélú formai elemek

„A látogatók legtöbb idejüket más honlapokon töltik.” Eszerint a látogatók más oldalakon szerzett tapasztalataik alapján ítélik majd meg a mi honlapunkat is. Amennyiben eltérünk a megszokottól, rontjuk oldalunk használhatóságát.

Az állandóság a leghatásosabb elv: ha a dolgok mindig ugyanúgy működnek, ahogy megszoktuk, nem kell azon aggódni, mi fog majd történni. Minél megbízhatóbban működik valami, annál biztosabban érzik magukat a látogatók is, és annál könnyebben megtalálják a számukra hasznos dolgokat az oldalunkon. Viszont minél többször „csalja meg” őket a rendszer, annál bizonytalanabbak lesznek.

Ezért aztán a nagyon különleges design elemeket vagy szokatlan funkciókat tartalmazó honlapok, bár elsőre szépek és megnyerőek lehetnek, használat közben igencsak bosszantónak bizonyulhatnak és emiatt sokszor ott is hagyják őket a csalódott látogatók.

Többen tartanak attól, hogy honlapjuk túl átlagos lesz és ezért az oldal felépítését nem a megszokott fejléc-oldalsáv(ok)-szöveges rész-lábléc formában képzelik el, hanem különféle formájú és szokatlan funkciójú részletekkel szeretnék felszerelni őrületbe kergetve viszont ezzel nemcsak a honlapok készítőit, hanem a megnyerni kívánt felhasználókat is.


7. A keresők számára értéktelen oldal

A keresőoptimalizálás fontos a megtalálhatóság szempontjából. Hiszen mit sem ér egy jól megtervezett honlap, ha senki sem találja meg. Ennek ellenére igen sok weboldal esetében még a legalapvetőbb lépéseket sem tették meg azirányba, hogy a Google-t (illetve a keresőket) megfelelően informálják. A már említett flash site-ok kereshetetlensége mellett a keresők a html alapú oldalak esetében sem tudnak mit kezdeni a hiányos meta tagekkel, a kiemelést nem használó összefüggő szövegekkel, vagy a hiányzó illetve hiányos oldaltérképekkel. Ha ezek mellett még megfelelő számú link sem mutat az oldalunkra, akkor végleg elvágtuk magunkat a Google-on keresztül érkező látogatóktól.


8. Arctalanság

Rendszeres hiba honlapok esetében az arctalanság, vagyis a homályba vesző cég, illetve honlaptulajdonos képe. Ha honlapunk van, amivel haszonra számítunk, semmiképpen se essünk abba a hibába, hogy az interneten gyakran előforduló név- és arc nélküli felhasználók, gyakran csalók szintjére süllyesztjük oldalunkat, vagy olyan webáruházat üzemeltetünk, ahol nem tüntetjük föl a forgalmazó(k) pontos adatait. Mutassunk tehát minél többet magunkból és a cégünkből, hiszen a cél látogatóink bizalmának elnyerése.

Esetleg érdemes kihelyezni magunkról fotót és pár frappáns sort a cégünkről. Kezeljük barátságosan, de tisztelettel látogatóinkat, leendő ügyfeleinket. Kerüljük viszont a hideg, hivatalos szövegezést is.


9. Reklám

A rendszeres internethasználókra jellemző egyfajta szelektív látás. Akik ugyanis sok időt töltenek az interneten, megtanulták, hogy ne figyeljenek az útjukba kerülő reklámokra, azonban így sajnos figyelmen kívül hagyják az olyan design és tartalmi elemeket is, amik reklámra hasonlítanak. A honlap tervezésénél tehát figyelembe kel venni az alábbiakat:

  1. Banner-vakság: a látogatók szinte már meg sem látják a bannernek kinéző hirdetéseket.
  2. Animációkerülés: a látogatók kerülik az olyan területeket, amelyek villognak, rikítóak vagy agresszív formát öltenek.
  3. Pop-up pánik: a látogatók még azelőtt bezárják (vagy a böngészőjükben eleve blokkolják) a felnyíló, felugró pop-up ablakokat mielőtt annak tartalma betöltődne.
  4. Flashblock: okulva abból, hogy a reklámok nagy része flash formátumú, sokan alkalmazzák a flash-ek blokkolását elősegítő alkalmazásokat, így az oldalunk ilyen formátumban készült részeit eleve meg sem látják majd.

10. Válasz nélkül hagyott látogatók

A látogatók általában igen céltudatosan keresnek az interneten, meghatározott céllal látogatják meg az egyes honlapokat – pl. meg akarják vásárolni a termékünket, szolgáltatásunkat. A legalapvetőbb probléma az, ha az oldal nem ad meg minden információt számukra, amit keresnek.

E-mailA látogatóknak vannak megfogalmazott és meg nem fogalmazott kérdéseik. Nekünk pedig mindkét kérdéstípusra a lehető legjobb választ kell adnunk. A meg nem fogalmazott kérdésekre előre kell gondolnunk úgy, hogy egyszerűen a helyükbe képzeljük magunkat, és minden információt a lehető legrészletesebben és legalaposabba felteszünk a honlapunkra.

A megfogalmazott kérdések feltevéséhez pedig lehetőséget kell biztosítsunk nekik mondjuk egy kapcsolati űrlap formájában.

Ha eladunk valamit, akkor az ár a termék vagy szolgáltatás egyik legfőbb jellemzője és ezért egyik nagyon fontos eleme az ajánlatunknak. Ha ezt eltitkoljuk, akkor a látogatók nem tudnak különbséget tenni az egyes termékek között.

Sok honlap írja, hogy árajánlatot ad, de ha írunk nekik, még csak válaszra se méltatnak, nem hogy érdemi árajánlatot küldenének. Ám ugyanez van sok esetben egy kapcsolati űrlappal is, ahol feltesszük kérdésünket és sosem kapunk rá választ. Ez nagyon nagyot ront az imázsunkon és biztosak lehetünk benne, hogy a látogató nem fog venni tőlünk semmit.

Ügyeljünk arra, hogy az e-mailjeinket lehetőleg minden nap nézzük meg és semmilyen látogatói levelet ne hagyjunk 48 óránál tovább megválaszolatlanul! Ha pedig valami oknál fogva nem tudunk időben válaszolni, akkor állítsunk be egy automata válaszüzenetet, amiben pontosan leírjuk, mikor válaszoljuk meg érdemben adott levelet.


11. Kereső hiánya

Minél több téma vagy cikk van fönn az oldalunkon, annál nagyobb igény, illetve szükség van egy keresőre az oldalunkon belül. Az, aki szerkeszti adott oldalt pontosan emlékszik, hogy milyen cikk hol található, azonban egy látogató számára nem biztos, hogy egyértelműen kiderül, mi hol van az oldalunkon.

Tévedés azt hinni, hogy az a jó, ha a látogató sok időt tölt a honlapunkon. Ez önmagában még nem erény, hiszen ha azt a sok időt keresgéléssel fogja tölteni, akkor jó esély van rá, hogy soha többet nem jön majd vissza, vagy megunja a vacakolást, otthagyja a honlapunkat és megkeresi a számára szükséges információkat egy másik honlapon. Éppen ezért a látogató megtartása érdekében szükséges egy oldalon belüli kereső, ami az oldal jól látható részén van (általában az oldal tetején) és aminek segítségével megkereshető oldalunk minden tartalma.

A keresés a felhasználó mentőöve, ha a látogató eltéved a honlap aloldalainak sokaságában. Habár a részletes keresés hasznos lehet, mégis az egyszerű keresők hatékonyabbak.


12. Rossz oldaltérkép

Az internetezők nagy részének sajnos fogalma sincsen, hogy mi is az a oldaltérkép, pedig fölöttébb hasznos dolog (lenne). Valljuk be őszintén, hogy a legtöbb honlapon oldaltérképnek nevezett valaminek köze sincsen ahhoz a honlapon belüli navigációt segítő eszközhöz, amit az oldaltérkép valójában jelent.

Az oldaltérképeknek két változata van. Az egyik az xml-sitemap, ami a keresők számára teszi teljesen átláthatóvá és átjárhatóvá a honlap teljes szerkezetét és minden anyagát, a másik pedig, egyszerűen oldaltérkép néven, ugyanezt teszi lehetővé és láthatóvá a látogatók számára.

Kedves Érdeklődők!

2017. augusztusától bizonytalan ideig nem fogadunk új megrendeléseket.

Megértésüket köszönjük!

Kövess minket!