– Honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A kereső programok titkos vágyai

SEO ( Kereső optimalizálás )

A könnyen megtalálható honlapok létrehozásának fontos összetevője a keresőoptimalizálás ( SEO ). Ennek sikere alapvetően attól függ, mennyire értjük meg a kereső programok „vágyait”, vagyis azt, hogy mit is keresnek valójában. Felsorolunk itt néhány olyan tényezőt, melyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani a honlapok fejlesztése során.
( A sorrend most nem lényeges. )


A kereső programok szeretik, ha

 • A tartalom a maga természetes módján, de bőségesen tartalmaz kulcsszavakat ( vagyis nem túláradó semmitmondás az egész ), és így valóban értékes az olvasók számára. A teljes tartalom látható a kereső programok ügynökei ( spider ) számára, és ezeknek nem állja útját semmilyen akadály, amely meggátolná az átfogó indexelést.
 • A tartalomban világos információs hierarchia fedezhető fel, így a kereső programok átláthatják, hogy miről is szól az adott oldal.
 • A gyorsan betöltődő tartalmakat, amelyet a spiderek hatékonyan tudnak indexelni.
 • Elismert webhelyekről ( magas pagerank-kel rendelkező honlapokról ) mutatnak hivatkozások oldalainkra, így jól meghatározható honlapunk jelentősége.
 • A becsületes tartalmat, amely nem próbálja meg kijátszani a kereső programoket.
 • A tartalom hangsúlyosabb, mint az oldalak formázása.
 • A világos, beszédes, lehetőség szerint kulcsszavakat is tartalmazó URL-eket.
 • Az olyan domain neveket, amelyek már egy ideje léteznek.


Természetesen komoly logika van abban, amit a kereső programok várnak tőlünk. Végülis csak azt kérik, hogy legyünk becsületesek velük szemben, biztosítsunk jó minőségű tartalmat és mindezt általunk is olvasható formátumban. Ha ebbe az irányba mozdulunk el, az számos egyéb előnyt is jelent.

Okostelefon - Apple iPhonePélda: a hozzáférhetőségi szabványok követése nemcsak a fogyatékossággal és a speciális hardvereszközökkel – például okostelefonnal – rendelkezők számára teszi lehetővé oldalaink elérhetőségét, hanem a keresőoptimalizálást is nagyban segíti. A képeknél az alt és title attribútumokban található információk – hogy csak néhányat említsünk a hozzáférhetőséget javító lehetőségek közül – szélesebb szövegkörnyezetet és pontosabb relevanciaértéket biztosít a kereső programok számára, így az pontosabban meg tudja állapítani, hogy miről is szól az oldal, és a megfelelő felhasználókat tudja oldalunkhoz irányítani. A könnyen megtalálható honlap létrehozása és a hozzáférhetőség javítása a gyakorlatban sokszor nagyon hasonló eszközökkel érhető el.


„A felhasználók, a cégek és a fejlesztők számára ist hasznos a webes szabványok követése, mivel a keresőoptimalizáláson keresztül a megtalálhatóságot is előmozdítja.”

Jeffrey Zeldman: Designing with Web Standards

Az emberek és a kereső programok egyaránt nagyra értékelik, ha kiváló tartalmat kapnak. Amikor valaki számára hasznos tartalmat talál egy honlapon, gyakran továbbadja a jó hírt másnak is. Előfordul, hogy a boldog megtaláló hivatkozást hoz létre blogjában, vagy egy híroldalon, vagy egy fórumon tárgyalja meg az értékes honlapot. Ezek a hivatkozások nemcsak amiatt hasznosak, mert az adott oldalakról a honlapunkra vezethetnek embereket, hanem mert a kereső programok által felmért elismertségi szintünket is emelik. A kereső programok azáltal mérik fel oldalaink jelentőségét, hogy hány más elismert oldalról irányul hivatkozás a mieinkre. Így a jó tartalom biztosításával kettős hatást érhetünk el: a felhasználóink, ügyfeleink elégedettebbek, oldalaink pedig megtalálhatóbbak lesznek.


A szabványok ugyanis:

 • Segítenek elkerülni az olyan kódolási hibákat, amelyek nehezítik azt, hogy a kereső programok megérthessék oldalunkat.
 • Hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a közzéteendő tartalmat jelentéstani szempontból értelmezhető ( szemantikus ) jelölésmóddal kell megformáznunk, mert így a kereső programok is jobban megértik szándékainkat.
 • Segítenek visszaszorítani a kód mennyiségét a közzéteendő tartalomhoz képest, így javul a tartalom/kód arány, melynek köszönhetően gyorsabban lezajlik az indexelés.
 • Előmozdítják az olyan kódolási gyakorlatot, melynek révén bizonyos külső statikus kódállományok gyorsítótárba kerülhetnek a böngészőben, így javul a betöltési idő.


Mindent összevetve a webes szabványok – bár nem jelentenek mindent megoldó csodaszert – kitűnő szövetségeseink a megtalálható honlapokért folytatott küzdelemben.

A hozzáférhetőség, a csúcsminőségű tartalom és a webes szabványokhoz való ragaszkodás mindazonáltal csak egy része azoknak a stratégiáknak, melyekkel a könnyen megtalálható honlapok létrehozása elősegíthető. A leglényegesebb üzenet azonban az, hogy a megtalálható honlapok a felhasználóknak és a kereső programoknak is könnyen emészthető tartalommal és formával bírjanak. Ha tehát könnyen megtalálható a honlapunk, akkor a felhasználóink is elégedettebbek lesznek majd.


Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kedves Érdeklődők!

2017. augusztusától bizonytalan ideig nem fogadunk új megrendeléseket.

Megértésüket köszönjük!

Kövess minket!