– Honlapkészítés, keresőoptimalizálás

Hogyan válasszunk színsémát a honlapkészítés során

PalettaMost hogy már meghatároztuk a honlapunk arculatát és küldetését, és tudjuk, hogyan befolyásolják a színek látogatóinkat, itt az ideje eldönteni, milyen legyen a honlapunk színsémája. A legtöbb honlap 3-4 színből álló színsémát használ. Ezek a következők: A háttérszín, a szöveg színe, a linkek színe és a linkek színe, ha feléjük megyünk az egérrel. Az utolsó kettő gyakran megegyezik, ilyenkor négy helyett, csak három szín van összesen a színsémában. Ez teljesen rendben is van így, hiszen ez pusztán döntés kérdése, nem esztétikai kérdés, hiszen azt is megteheti, hogy világosabb vagy sötétebb árnyalatot választ a link színének, ha fölé visszük az egérkurzort. Ez éppúgy figyelemfelkeltő, mintha más színűre változna. Az oldalsávval rendelkező honlapoknál a webdesigner időnként az oldalsáv háttérszínének mást színt választ, mint a honlap háttérszíne, de a legtöbb esetben praktikusabb a háttérszínnel megegyező, csak valamivel világosabb vagy sötétebb árnyalatú színt választani, hogy jobban harmonizáljon a honlap egészével. Az oldalsáv aktív menüpontjának hátterét lehet még más színre váltani, hogy figyelemfelkeltőbb legyen és segítse az oldalon belüli navigációt. Itt is ügyeljünk rá, hogy ez a szín is harmonizáljon az oldal egészével. A kevesebb általában több. Ahogy a gitártanárom mondta egyszer: „A szünet is zene.” Vagyis ne zsúfoljuk tele az oldalunkat színekkel, mert akkor nemhogy nem lesz esztétikus, hanem kész zsibvásár lesz az egész.

TipográfiaVan még egy fontos szempont mikor színsémát választunk. Ez az olvashatóság. A tipográfusok többsége szerint a sötét betűk világosabb háttéren sokkal olvashatóbbak, mint a világos betűk sötét háttéren. Ez igaz is … a papír alapú médiára. Egészen más a helyzet viszont, ha napi nyolc órában olvasunk fehér háttér előtt fekete feliratot. Aki Word-ben dolgozik nap mint nap, az tudja miről beszélek. Fáj a fejünk, kifolyik a szemünk, stb. Ha ezt éjszaka kell csinálnunk, akkor ez fokozottan érvényes. Ezért mi sosem csinálunk fehér hátterű honlapot, kivéve, ha ez a megrendelő kívánsága és semmiképp nem tudjuk lebeszélni erről. Egy hírportánál mondjuk elfogadható egy fehér hátterű színséma, mert pár perc alatt végigfutjuk a híreket aztán lépünk is tovább. Ha viszont sokáig ott akarjuk tartani a látogatókat, akkor praktikusabb sötétebb hátterű oldalt választani. Ha pedig mindenképpen világosabb hátterű oldalt szeretnénk készíteni, akkor ne vakítóan világos színű, hanem valami pasztelesebb hátteret válasszunk. Egyedül akkor nem tudunk igazán mit tenni, ha megrendelő brandjének összes színe élénk. Manapság egyre inkább fontos szempont az ergonómia a webdesign területén is, így egyre inkább tért nyernek a sötétebb illetve a pasztelesen világos hátterű honlapok. Ennek a legszebb példája a skandináv stílusú webdesign. Mi is ezt az irányvonalat képviseljük.
Mátrix
Egy másik érv a sötét hátterű oldalak mellett, hogy sötétebb háttéren sokkal feltűnőbbek a világos színű linkek, mint világos háttéren a sötét színűek. Ezért marketing szempontból is sokkal előnyösebb a sötét hátterű honlap. Különösen, ha ügyelünk arra, hogy kevés link mutasson ki az oldalunkról, saját cikk, információ, termék pedig rengeteg van az oldalunkon, így sokáig a honlapunkon tudjuk tartani az ügyfeleinket. Az pedig könnyen belátható, minél tovább marad a honlapunkon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nálunk költi el a pénzét.

SzemüvegEgy újabb fontos webdesign szempont, hogy törődjünk a látásproblémával rendelkező látogatóinkkal. Egyrészt ne miniatűr betűkkel írjunk, hiszen manapság a legtöbb ember nagy felbontású monitort használ. Például egy 1680×1050-es monitoron a 6-os, 8-as betűmérettel írt szövegből kis csíkok látszanak sok ember számára még olvasó szemüveggel is. Jobb esetben tudja a látogató, hogy Ctrl + gombbal tudja nagyítani a szöveget és olvas tovább. Akármilyen béketűrő is, nem valószínű, hogy el lesz ragadtatva a honlaptól és kétséges, hogy így ügyfél lesz. A rosszabbik esetben egyszerűen olvasatlanul otthagyja a weboldalát.

Egy másik látásprobléma a színtévesztés illetve a színvakság. Azt gondolnánk ez nem túl gyakori probléma, pedig a férfiaknak körülbelül nyolc, a nőknek pedig fél százaléka rendelkezik a színvakság valamely formájával. Ez azt jelenti, hogy a honlapja olvasói közül 12-ből egy felhasználó lehetséges, hogy nem tudja megkülönböztetni az Ön által tervezett színeket. A színvakság nem azt jelenti, hogy az adott személy nem, vagy csak fekete-fehérben érzékeli a színeket. Inkább valami olyasmit jelent, hogy a személy a színeknek csupán egy adott spektrumát képes megkülönböztetni egymástól. Persze arra is van eset, hogy valaki olyan mértékű színvakságban szenved hogy csak fekete fehérben lát, mint például egy német IBM-es manager, akivel hét évig együtt dolgoztam. Ez úgy derült ki számomra, hogy riportokat küldtem neki és nem tudta megkülönböztetni a táblázatban az azonos árnyaltú, de teljesen különböző színeket. Ekkor elmondta, mi a problémája és ezután mindig ügyeltem rá, hogy számára is értelmezhető színsémákat használjak, így mi a webdesign során erre a szempontra is ügyelünk.

Mit lát egy vörös-zöld színtévesztő a honlapunkból? Mit lát egy színvak a honlapunkból?
Mit lát egy vörös zöld színtévesztő a honlapunkból Mit lát egy színvak a honlapunkból



A látásproblémás látogatóink szeme könnyebben el is fárad, ezért az ő és többi látogató érdekében célszerűbb a szöveg színének a természetben kevésbé előforduló színeket választani – mint például a rózsaszín vagy citromzöld – mivel a kutatások szerint kevésbé fárad el a szemünk, ha olyan szöveget olvasunk, amihez nem szokott hozzá a szemünk.

Most, hogy megértettük a színek szerepét érzelmi és látvány szempontból is, itt az ideje, hogy használjuk is őket. Megtehetjük, hogy olyan színeket választunk, melyek egy témát, érzést emelnek ki, erősítenek fel vagy pedig ellentétes illetve kiegészítő színeket használunk, melyek 2-3 hangulatot, koncepciót kapcsolnak össze. A választás az Öné, de ha még sosem készített honlapot, akkor célszerű egy kicsit játszani a színekkel, többféle színsémát kipróbálni, hogy végül letisztuljon, melyik koncepció a legmegfelelőbb. A kezdő honlapkészítő számára nagyon csábító lehet egy sikeres honlap színeinek felhasználása teljesen más külsőbe bújtatva. Fontos azonban, hogy a választott színsémát egységesen használjuk a honlapunkon illetve ha nagyszabásúbb honlapot készítünk, akkor témakörönként, termékcsoportonként azonos színsémát használjunk. Ez nem csak olvashatósági, hanem branding szempontból is hasznos honlapunk, cégünk, szervezetünk számára.

A sok elmélet után itt az ideje, hogy munkához lássunk és a gyakorlatban is kipróbáljuk a cikkünkben olvasottakat. Számos eszköz van az interneten, melyek segítségével válogathatunk a nekünk tetsző színsémák közül, így a webdesignerrel együttműködve sokkal könnyebben kiválaszthatja a honlapunk céljához illő színkombinációkat.

Ha a cikkünkben olvasottak ellenére mégsincs ötletünk, milyen színsémát válasszunk, akkor nézzünk meg néhány sikeres, a honlapunkkal azonos témájú weboldalt és merítsünk inspirációt onnan. Ha pedig megvan az alapötlet, akkor van egy csomó online eszköz, ami segítségünkre lehet a honlapunk színsémájának elkészítéséhez. Ezek közül hármat ajánlunk, az Adobe Kuler-t, a Colour Lovers-t illetve a Color Scheme Designer-t, melyeket mi is előszeretettel használunk. A segítségükkel könnyedén összeállíthatunk színsémákat, ráadásul az Adobe Kuler-t illetve a Colour Lovers segítségével többezer előre elkészített színsémát is találhatunk könnyen kereshető formában.


Adobe Kuler Color Lovers - Schemer Studio


Ha regisztráljuk magunkat, akkor az általunk megalkotott színsémánkat elmenthetjük, megoszthatjuk másokkal, hiszen az összes színsémát hozzánk hasonló felhasználók töltik fel. A a Colour Lovers-nél a színsémák nemcsak kereshetőek, de kategóriába is rendezettek, mint például üzleti, blog, esküvői stb. A Color Lovers-en ráadásul lehetőség van közvetlenül fotóból generálni színpalettát. Ezt ugyan egy kicsit bonyolultabb használni, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mert jóval több lehetőségünk van. A a kép url-jét kell megadnunk, illetve választhatunk FlickR galériákból is fotót. A program automatikusan generál néhány palettát többféle stílusban, illetve rengeteg színárnyalatot, melywkből tetszés szerint összeállíthatjuk  a saját színsémánkat .

Color Scheme Designer

A legkedvesebb számunka mégis a Color Scheme Designer. Igaz, hogy itt nem találhatunk előre elkészített színsémákat, viszont nagyon könnyű vele egy illetve több színre épülő színsémákat. hasonlóan lehet vele színsémákat tervezni,, mint a Color Lovers 50 dollárért letölthető programja, csak teljesen ingyenesen. Ezen ismeretek birtokában nincs más hátra, kezdjünk neki és készítsünk egy különleges, ízléses és egyedi honlapot.


Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kedves Érdeklődők!

2017. augusztusától bizonytalan ideig nem fogadunk új megrendeléseket.

Megértésüket köszönjük!

Kövess minket!