– Honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A megtalálható honlap

WebhelyValószínűleg mindenki hallott már a keresőoptimalizálásról, de vajon hallott e már arról, mitől lesz egy honlap könnyen megtalálható?
Lehetséges, hogy kivételesen kreatív weboldalt terveztünk lenyűgöző tartalommal vagy igen hasznos alkalmazásokat hoztunk létre, ha azonban a  munkánk nem jut el a célközönséghez, akkor hiába készítettük el. Hogy is becsülhetné a nagyérdemű azt, amit meg sem talál?


Mit is jelent tehát egy weboldal megtalálhatósága?

A keresőoptimalizálás (SEO) segíthet abban, hogy kiváló weboldalainkat könnyebben meg lehessen találni. Természetesen a kód és a tartalom sajátos testreszabásával növelhetjük annak esélyét, hogy a keresőmotorok rátaláljanak az oldalunkra, de más módon is lehet hasznos forgalmat irányítani a honlapunkra. Mivel ma már weboldalak milliói találhatóak meg a világhálón, a honlapoknak segítséget kell hogy adjanak a felhasználóknak ahhoz, hogy azok a lehető legtöbb módszerrel megtalálhassák az általuk keresett tartalmat. Megtalálható weboldal létrehozásán tehát azokat a megoldásokat értjük, amelyek segíthetik a közönséget a keresett információ megtalálásában.

2005-ös könyvében (Ambient Findability: What We Find Changes Who We Become; Környezeti megtalálhatóság: Amit megtalálunk, megváltoztatja azt, amivé válunk) Peter Morville a következőképpen határozta meg a honlap megtalálhatóságát:
„ Egy honlap felderíthetőségének minőségét az adja meg, hogy egy adat helye milyen könnyen állapítható meg, illetve annak mértéke, hogy egy rendszer mennyire támogatja a bejárhatóságot és kinyerhetőséget.”

Morville meghatározása azt a benyomást keltheti, hogy a megtalálható honlap kialakítása csak információs architektúrákról, a használhatóságról és a keresőoptimalizálásról szól. Bár ezek a területek valóban fontos szerepet játszanak, egy megtalálható honlap létrehozása ennél azonban átfogóbb folyamat: ott rejlik a weboldalak életciklusának minden részletében. Közös cél, melynek fonala ott húzódik a weblapok tartalmi tervezésének, látványtervezésének és fejlesztési folyamatának minden műveletében és a fejlesztőcsapat minden résztvevőjét érinti.

Megtalalhatoság


Ahogy ez az ábrán is látható, a könnyen megtalálható honlap kialakítása az alábbi területeket érinti:

Információs architektúrák
Fejlesztés
Marketing
Szövegírás
Látványtervezés
Keresőoptimalizálás
Hozzáférhetőség
Használhatóság


A megtalálható honlap kialakításának szempontjait a weboldal készítésének folyamán minden fontosabb lépésében tetten érhetjük. Egyéni webfejlesztők és a kisebb fejlesztőcsapatok esetén gyakran többféle feladat is ugyanarra az emberre hárul: az architektúra kialakítása, a látványtervezés, a kódolás és akár még más részfeladatok is. Akár a szó szoros értelmében vett webfejlesztés a feladatunk, akár egy projekt teljes körű felelősségét viseljük, fontos, hogy megtalálható honlap kialakítása legyen a célunk, és ezt minden lépésnél tartsuk szem előtt. Ezzel biztosíthatjuk honlapunk sikerét mind a felhasználók, mind pedig ügyfeleink számára.


Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kedves Érdeklődők!

2017. augusztusától bizonytalan ideig nem fogadunk új megrendeléseket.

Megértésüket köszönjük!

Kövess minket!