– Honlapkészítés, keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás 10 legfontosabb tényezője

A keresőoptimalizálás 10 legfontosabb tényezője
Mi a 10 legfontosabb tényező, ami segít abban, hogy jó helyezést érjen el a honlapunk a kereső programok találati listáján ( Search Engine Results Page, rövidítve SERP ). Természetesen a helyezést sok más tényező is befolyásolja, de ez a 10 legfőbb, így nagyon jó kiindulópont a honlapunk keresőoptimalizálásához.
1. Title tag ( Az oldal címe )

SERP vagy search engine results page – tulajdonképpen a találati oldal egy keresőben, azaz amelyen megjelennek a találati javaslatok egy kulcsszóra vagy kifejezésre történő rákeresés után.

A honlap adott oldalának title tag-jébe írt szöveg a keresők találati listáján két, aláhúzott, kattintható linkként jelenik meg, illetve a böngészőnk fejlécében látszik. Vagyis nagyon fontos, mit írunk ide.

A honlap MINDEN oldalának egyedi title tag-gel kell rendelkeznie, hiszen az első dolog, amit a leendő látogatónk meglát az oldalunk keresési listán ( SERP ) megjelenő címe. Ebből következik, hogy nagyon rossz, ha több oldalunknak is ugyanaz a címe. Ugyancsak ezért fontos, hogy lehetőleg kerüljük el a helyesírási és gépelési hibákat, mivel ez sokakat elriaszthat, hogy az oldalunk linkjére kattintsanak.

A honlapunk title tag-jeinek nemcsak hogy könnyen olvashatónak kell lennie, de úgy is kell megfogalmazni, hogy minél több látogatót hozzon a honlapunkra. Ez annyit jelent, hogy tartalmaznia kell legalább az egyik – az oldalra vonatkozó – kulcsszavunkat. Lehetőség szerint ez legyen a fő kulcsszavunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy zsúfoljuk tele kulcsszavakkal. A Szövegnek informatívnak kell lennie, hogy a látogatónak legyen kedve rákattintani.

Nem tanácsos a cégünk nevét ide tenni, legalábbis ne a cím elejére, ha nem vagyunk olyan közismert cég, mint a Coca Cola vagy a BMW. Az emberek ugyanis az esetek túlnyomó részében nem cégnevekre keresnek, hanem arra, amit a cégek kínálnak. Tény, hogy a branding nagyon fontos a cég számára, de sokkal fontosabb, hogy előrébb kerüljünk a keresők találati listáján ( SERP ). Az oldal címének első szavát nagybetűvel kell kezdeni, a többit végig kisbetűvel, kivéve, ha tulajdonnévről vagy rövidítésről van szó.

Egy helyesen megadott title tag így néz ki:

<title>Fontos kereső kifejezés | Város | Cégnév (ha kívánja)</title>2. Description Meta Tag ( Az oldal rövid leírása )

Az oldalunk description tag-je a második dolog, amit a leendő látogatónk meglát a kereső programok találati listáján ( SERP ), ezért itt is nagyon fontos, hogy lehetőleg kerüljük el a helyesírási és gépelési hibákat.

A leírás legyen minél vonzóbb, hogy magával ragadja a látogatót és arra ösztönözze, hogy az oldalunk linkjére a kattintson. A szöveg legyen figyelemfelkeltő, könnyen értelmezhető, adjon ízelítőt az oldal tartamából.

Ha nem adjuk meg az oldalunk description meta tag-jét, akkor a kereső programok többnyire az oldalunkon található keresőszót környező tartalmat fogják megjeleníteni. Ez lehet bármi, akár egy javascript kód is, ami a látogató számára haszontalan, értelmezhetetlen hülyeségnek fog látszani a találati listán, így a legtöbbször elriasztja attól, hogy az oldalunkra kattintson.

A description meta tag nem az egész honlapunk, hanem csak az adott oldalunk leírása, így title tag–hez hasonlóan ennek is minden oldalunkon egyedinek kell lennie. Egyrészt, hogy a látogatok megfelelő információt kapjanak a találati listán, mit nyújt nekik az adott oldal, másrészt, hogy a kereső programok jól értékeljék az oldalainkat, így az egész honlapunkat. Miért fontos ez a kereső programok számára? Azért, mert ők a látogatók érdekeit igyekeznek minél jobban kiszolgálni, hiszen annál többen fognak használni egy keresőt, minél jobban szolgálja ki a látogatók igényeit. Ha minden oldalán ugyanaz a cím és leírás szerepel, akkor a látogató nem látja a keresőben, hogy például melyik oldalán árul cipőt és melyiken horgászfelszerelést. Rá fog kattintani így valamelyik oldalára? Nem túl valószínű.

Egy helyesen megadott description meta tag így néz ki:

<meta content="Ezt a szöveget fogják látni látogatóink a keresőkben.
A szöveg legyen figyelemfelkeltő, könnyen értelmezhető, adjon ízelítőt az oldal tartamából">3. Keywords Meta Tag ( Kulcsszavak, kereső kifejezések )

A kulcsszavak használatának fontossága kereső programokban és havonta folyamatosan változik. A SEO közösségen belül folyamatos vita folyik arról, hogy segítenek-e egyáltalán a keresőszavak, kereső kifejezések honlapunk SERP-en ( találati listán ) való előrejuttatásában. Tény, hogy 2004 nyarán valóban úgy tűnt, hogy a keywords meta tag teljesen elveszítette jelentőségét, viszont tény az is, hogy SOHA nem fog egyetlen kereső büntetni néhány releváns keresőszó, kereső kifejezés használatáért. Ha pedig nem árthat, akkor szerintünk csak segíthet a használatuk.

Nagyon fontos, hogy ne használjunk túl sok kulcsszót, keresőkifejezést egy oldalon, maximum 10-et. Kerüljük a népszerű, de az oldalunkhoz nem illeszkedő kulcsszavak használatát.

Hiába népszerűek a fenti keresőkifejezések, ha az Ön oldalán szó sincs ilyesmiről. Az ilyen kulcsszavakat tölteléknek tekintik a kereső programok és leminősítik az oldalát, így használatukkal nemhogy előrébb, hanem hátrébb kerül a találati listán.

Egy helyesen megadott keywords meta tag így néz ki:

<meta content="Kulcsszavak,kereső kifejezések,vesszővel elválasztva">

4. Alt Tags ( A képek leírása )


Azt alt tag-ot a képek leírására használjuk. Az alt tag-ban megadott szöveg akkor jelenik meg egy – alapbeállítás szerint sárga – téglalapban, ha a kép fölé visszük az egér kurzort. Minden releváns képnek ajánlatos keresőbarát módon megadni az alt tag-ját. A cég logónak például így adjuk meg a cég nevét. „Példa Cég Kft.”. Semmiképp ne adjunk meg ilyen alt tag-ot: „peldacegkft.jpg”. Nézzünk egy még rosszabb és még gyakoribb, messziről elkerülendő példát: „IMG_0645.JPG”,

A megfelelő alt tag közvetlen filenév mögé és többi képjellemző elé kerül. Lásd e lenti példát:

<img src = "kepek/a-kep-neve.jpeg" alt = "A kép leírása" align="left" width="x" height="y" border="0" hspace="i" vspace= "j">

2006 elején a legtöbb szakértő azt állította, hogy az alt tag elveszíti jelentőségét. Ehhez képest a keresők még mindig indexelik, ezért mi úgy gondoljuk és a tapasztaltaink is ezt mutatják, hogy amíg a keresők indexelik az alt tagot, addig mindenképp hasznos a használata.

Vitathatatlan, hogy NEM ÁRT a használatuk, sőt néhány keresőben kifejezetten hasznos, azonban itt is fel kell hínunk a figyelmet, hogy ne használjunk túl sok kulcsszót, különösen ne használjunk nem releváns, más szóval töltelék kulcsszavakat, mert nem tudhatjuk, mikor kezdik el a keresők az alt tag-nál is büntetni ezt. Így ami ma hasznos volt, holnap visszaüthet.

5. Header Tags ( Fejlécek )


Minden oldal szöveges tartalma nagyobb hangsúlyt kap a keresőkben, ha fejléceket használunk és a fejléc alá írjuk a fejlécben szereplő téma részletes kifejtését. Manapság a keresők nem szeretik, ha egy oldalon egynél több alkalommal használjuk a h1 tag-ot. A többi fejléc lehet h2 – h6-ig bármi vagy egyszerűen vastagon szedett.

Egy helyesen megadott oldal fejléc így néz ki:

<h1>Elsődleges keresőkifejezés </h1>

6. A linkek szövege

A link szövege az a szöveges leírás, amit a felhasználó a linknél lát.

A keresőrobotok nem tudják követni a képhivatkozásokat, így a szöveges linkeket tekintik relevánsnak. A kép link leírása hasznos, de amellett, hogy kép linkeket vagy linkekre mutató gombokat használunk, szöveges linkeket is ajánlatos használni akár a kép vagy gomb alá is.

Az a link, ami csak annyit jelenít meg, hogy termék, nem jelenik meg olyan súlyozással a keresőkben, mintha azt írnánk „halasi csipke”. A link szövege nagyon fontos, de a tapasztalatok szerint mégis egyike azon dolgoknak, ami fölött a leggyakrabban elsiklik a legtöbb ember a honlapkészítés során. Jó példa ennek a koncepciónak a gyakorlati alkalmazására ha a honlapunkon a „Címlap” helyett a honlap nevét – például „Móricka Kávézó” – használjuk. Emellett ha kimenő linkeket is szeretnénk alkalmazni a honlapunkon, akkor ezeknek a linkeknek is releváns szöveget kell tartalmaznia.

7. Oldaltérkép

Az oldaltérkép használata nem csak a felhasználók számára teszi könnyebbé a honlapon való eligazodást, de a keresők számára is megkönnyíti, hogy végig tudjanak menni a honlap minden oldalán és elmenthessék őket. Az oldaltérképen próbáljuk egy két mondatban összefoglalni az adott oldal tartalmát, ne csak egy link mutasson rá.

Alapvetően két típusú oldaltérkép létezik. Az egyik, amiről eddig írtunk, ami a látogatók számára látható, a másik az XML oldaltérkép, amit a kereső programok számára készítünk és a felhasználók számára rejtve marad. Ha nem túl bonyolultan felépített a honlapunk illetve nem több száz, több ezer cikkből áll, akkor a felhasználók számára nem feltétlenül szükséges oldatérképet készítenünk, viszont nagyon lényeges, hogy a keresők számára mindenképpen készítsünk XML honlaptérképet. Amikor a keresőprogramok megtalálják a honlapunkat, végigkövetik a főoldalon levő összes szöveges linket. Ha viszont a főoldalunkon megadunk egy XML oldaltérképet is, akkor a keresőrobot inkább azt fogja használni és következetesen végigmegy az összes oldalon amire link mutat az XML oldaltérképről.

8. Releváns bejövő linkek

Releváns bejövő link alatt azt értjük, ami a honlapunkhoz hasonló tartalmú oldalakról mutatnak ránk. Pillanatnyilag egyetlen keresőoptimalizálási stratégia sem képes gyorsabban jobb pozícióba juttatni honlapunkat a keresők találati listáján, mint tucatnyi releváns honlapról ránk mutató link.

Régebben csak a bejövő linkek mennyisége számított, de 2004 novembere óta sokkal többet és 3 releváns és népszerű honlapról ránk mutató link, mint 30 honlapunk témájához nem kapcsolódó, kevéssé értékelt honlapról jövő link.

Ha vannak az üzlet tevékenységével kapcsolatos honlapok, akikkel megegyezhetünk linkcserében, akkor feltétlen tegyük meg, így mindketten és a felhasználóink is jól járnak. Ez egy bevált és igen jól működő módszer.

A Google sokkal szigorúbban értékeli mit tekint releváns linknek. Így míg a Yahoo keresőjében több száz link mutathat ránk, addig a Google szerint lehet, hogy csak 3-4. Hogy melyik keresőben, hány link mutat az oldalára, az egy konkrét példán, az egyik ügyfelünk – a Szemüvegkeret Webáruház – honlapján fogjuk bemutatni, ami a ‘szemüvegkeret’ szóra 1. helyezett a Google találati listáján. Lásd a lenti táblázatot:

 

Kereső Keresőkifejezés Találat
Google link:szemuvegkeret.com 26
Yahoo site:szemuvegkeret.com 767

 


 

9. A honlapunk tartalma

Természetesen nem feledkezhetünk meg a honlapunk tényleges tartalmáról sem. Cikkeinknek hasznos és releváns információkat kell tartalmaznia, amit látogatóink hasznosnak tartanak és szívesen olvasnak. Napjainkban minden honlapnak egy speciális témára, termékre kéne fókuszálnia, hogy jó helyezést érhessen el a keresőkben. Már rég vége annak a korszaknak, amikor tucatnyi keresőkifejezést zsúfoltunk az oldalunkra abban bízva, hogy a keresők így jobban ránk találnak. Sokkal hatékonyabb ha egy-két keresőszóra fókuszálva építjük fel az oldalt.

Ideális esetben egy oldalnak 400 – 650 szóból kellene állnia. Ha túl kevés, a keresők nem tekintik eléggé relevánsnak, ha pedig túl sok szót tartalmaz, akkor a keresők nem igazán tudják értelmezni mi valójában az oldal témája.

Gyakran használjunk a szövegben a keresőszavakat és keresőkifejezéseket, és ügyeljük rá, hogy főleg a szöveg elején forduljanak elő többször. Fontos az is azonban, hogy ne essünk túlzásba a használatuk tekintetében, mert akkor a szöveg túl mesterkéltnek fog hangzani. Ne csak egy témáról írjunk az egész oldalon és ne ismételgessük folyton ugyanazt. Ha végeztünk a szövegírással, olvassuk fel hangosan így könnyen eldönthetjük mennyire hangzik természetesen a szöveg.

Fordítsunk különös figyelmet a szövegírás minőségére, hogy ne csak a keresők, hanem az emberek számára is vonzó és értékes legyen. Igyekezzünk olyan tartalmat szolgáltatni olvasóinknak, amit keresnek, vagyis teljes mértékben lefedje azt a témát, amit az általuk beírt keresőkifejezések alapján elvárnak. Ne feledjük, ha a keresők számára írunk cikkeket, soha sem leszünk olyan sikeresek, mintha az olvasók számára írunk egy adott konkrét témában.

10. Ne csaljunk!

E néhány új információ birtokában nagy kísértés érezhetünk arra, hogy telezsúfoljuk oldalunkat vagy 100 kulcsszóval, vagy a fejlécbe, szövegbe, alt tag-ba és minden lehetséges más helyre 100-szor beírjuk a kívánt keresőszót.

Az igazság az, hogy ez egyáltalán nem segít. Sőt, kifejezetten árt. Az sem segít, ha olyannal próbálunk trükközni, hogy a háttérrel azonos színű betűvel írjuk a honlapunkra a keresőszavainkat, hogy az olvasó ne lássa, hányszor írtuk le ugyanazt kulcsszót egymás után, de a keresők megtalálják. A tény az, hogy az ilyen módszerek nem hogy segítenek, hanem kifejezetten ártanak.

Miért is? Sok ember hajlamos arra, hogy a kereső programokat hülyének nézze, de ne feledjük, hogy azokat is emberek írták, akik viszont nem hülyék. Így a trükközésünk eredménye az lehet, hogy a kereső programok egész egyszerűen kitiltják a honlapunkat és többé soha senki nem talál a honlapunkra a keresőkben. A fekete kalapos keresőoptimalizálók ugyan ígérgethetnek mást, de hosszútávon biztosan nem éri meg csalni.

 

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kedves Érdeklődők!

2017. augusztusától bizonytalan ideig nem fogadunk új megrendeléseket.

Megértésüket köszönjük!

Kövess minket!